poziom rozszerzony
1. Teorie atomistyczne – wstęp
2. Jądro atomowe:
2.1. Nukleony - protony, neutrony
2.2. Liczba atomowa
2.3. Liczba masowa
2.4. Zapis AZE - określanie pierwiastka na podstawie składu jądra atomowego
2.5. Izotopy, izobary, izotony
2.6. Charakterystyka cząstek, z których zbudowany jest atom (masa, ładunek) jako wprowadzenie do pojęcia masy atomowej
2.7. Masa atomowa, jednostki masy atomowej (dalton, unit), obliczanie masy atomowej na podstawie składu izotopowego.
2.8. Obliczanie składu izotopowego na podstawie masy atomowej.
2.9. Promieniotwórczość naturalna - rozpad α, β, γ
2.10. Okres połowicznego rozpadu - wykresy, zadania – określanie trwałości izotopu na podstawie okresu półtrwania, wyznaczanie okresu półtrwania na podstawie danych/wykresu
2.11. Sztuczne przemiany jądrowe (fuzja jądrowa, rozszczepienie jądra)
1. Elektrony, orbital atomowy, podstawy chemii kwantowej
1.1. Rozwój teorii atomistycznych - model Daltona, Thomsona, Rutherforda, Bohra, Schrödingera
1.2. Powłoka, podpowłoka, orbital atomowy s, p, d, (f)
1.3. Kształty, energia orbitali atomowych
2. Konfiguracja elektronowa
2.1. Zasady rozmieszczania elektronów na orbitalach, określanie konfiguracji pełnej powłokowej, podpowłokowej, skróconej, walencyjnej
2.2. Promocja elektronowa
2.3. Ustalanie liczby elektronów walencyjnych
2.4. Zapis klatkowy konfiguracji elektronowej
2.5. Zasada nieoznaczoności Heisenberga, zakaz Pauliego, reguła Hunda
2.6. Liczby kwantowe
2.7. Ćwiczenie zapisu konfiguracji pełnej, skróconej, walencyjnej, określanie konfiguracji na podstawie położenia pierwiastka w układzie okresowym, określenie położenia pierwiastka w układzie okresowym na podstawie konfiguracji elektronowej
1. Jony, jonizacja, powinowactwo elektronowe
1.1. Promień atomowy
1.2. Zmiany promieni atomowych w grupie i w okresie
1.3. Jonizacja, energia jonizacji (pierwsza i kolejne)
1.4. Powinowactwo elektronowe, elektroujemność, skala Paulinga
1.5. Zmiany właściwości chemicznych pierwiastków w grupie i w okresie
1.6. Aktywność metali, aktywność niemetali, zmiany aktywności metali i niemetali w grupach i w okresach
1.7. Promienie jonowe
2. Wiązanie kowalencyjne
2.1. Wiązanie kowalencyjne niespolaryzowane
2.2. Wiązanie kowalencyjne spolaryzowane
2.3. Dipol, moment dipolowy
3. Wiązanie jonowe
3.1. Powstawanie wiązania jonowego
3.2. Budowa, właściwości kryształów jonowych
3.3. Elementy krystalografii - substancje krystaliczne, substancje bezpostaciowe, rodzaje kryształów, polimorfizm i alotropia
4. Wiązanie koordynacyjne
4.1. Mechanizm powstawania wiązania koordynacyjnego
4.2. Donory i akceptory pary elektronowej
4.3. Wstęp do teorii Lewisa
5. Rozkład ładunku wewnątrz cząsteczki/jonu
6. Wzory sumaryczne, strukturalne, elektronowe kropkowe i kreskowe
1. Struktury rezonansowe, mezomeria, tautomeria, wiązanie zdelokalizowane
2. Wiązania metaliczne
3. Wiązania wodorowe
4. Oddziaływała van der Waalsa
5. Hybrydyzacja
5.1. Orbital atomowy
5.2. Orbital cząsteczkowy
5.3. Wiązania pi i sigma
5.4. Stan podstawowy i wzbudzony
5.5. Hybrydyzacja sp, sp2 i sp3
5.6. Kształt cząsteczki, kąty pomiędzy wiązaniami
5.7. Metoda VSEPR
1. Mol, masa molowa, objętość molowa
2. Obliczenia stechiometryczne
3. Prawa gazowe
4. Stężenia procentowe, stężenia molowe, przeliczanie stężeń
1. Szybkość reakcji – wstęp, czynniki wpływające na szybkość reakcji
2. Teoria zderzeń aktywnych, energia substratów i produktów, energia aktywacji, entalpia
3. Zależność szybkości reakcji od stężenia
3.1. Wykresy, obliczenia
3.2. Cząsteczkowość reakcji
3.3. Rzędowość reakcji
3.4. Reakcje wieloetapowe
4. Wpływ temperatury na szybkość reakcji
5. Katalizatory, mechanizm działania
1. Szybkość reakcji w funkcji czasu (wykresy, obliczenia)
2. Wstęp do procesów równowagowych
2.1. Reakcje odwracalne i nieodwracalne
2.2. Zmiany stężeń reagentów i szybkości reakcji głównej i odwrotnej w czasie – wstęp do równowagi
2.3. Stan równowagi dynamicznej
4. Stała równowagowa – pojęcie, wyprowadzenie, zastosowanie w zadaniach
5. Zadania obliczeniowe z procesów równowagowych
1. Reguła przekory
1.1. Wpływ zmian stężenia reagentów na położenie stanu równowagi
1.2. Wpływ zmian ciśnienia/objętości na położenie stanu równowagi dla układów w fazie gazowej
1.3. Wpływ temperatury na położenie stanu równowagi (oraz na szybkość reakcji głównej i odwrotnej)
1.4. Katalizator a położenie stanu równowagi
2. Podstawy termochemii
2.1. Energia reakcji
2.2. Samorzutność procesów
2.3. Temperatura krzepnięcia i wrzenia rozpuszczalnika i roztworu w zależności od stężenia
3. Powtórka
1. Wprowadzenie do systematyki – przegląd pierwiastków grup głównych
1.1. Metale, niemetale
1.2. Reduktory, utleniacze
1.3. Grupa 17 – właściwości pierwiastków
2. Wodorki
2.1. Wodorki o charakterze zasadowym – budowa, właściwości
2.2. Wodorki o charakterze kwasowym – budowa, właściwości
2.3. Wodorki obojętne
3. Tlenki
3.1. Otrzymywanie tlenków
3.2. Tlenki o charakterze zasadowym – budowa, właściwości (zachowanie wobec wody, kwasów i zasad)
3.3. Tlenki o charakterze kwasowym – budowa, właściwości (zachowanie wobec wody, kwasów i zasad)
3.4. Tlenki obojętne
3.5. Tlenki amfoteryczne
1. Amfoteryczność
2. Związki koordynacyjne (budowa, jon centralny, liczba koordynacyjna, nawiązanie do teorii Lewisa)
3. Kwasy nieorganiczne
3.1. Budowa, wzory kwasów
3.2. Kwasy beztlenowe i tlenowe
3.3. Nazewnictwo kwasów
3.4. Otrzymywanie kwasów beztlenowych i tlenowych
3.5. Moc kwasów, zależność mocy od budowy
4. Wodorotlenki
4.1. Wzory, nazewnictwo
4.2. Rozpuszczalność w wodzie, zachowanie wobec wody
4.3. Wodorotlenek a zasada
4.4. Metody otrzymywania wodorotlenków
5. Teoria Arrheniusa
6. Teoria Brønsteda-Lowry'ego
7. Teoria Lewisa (podstawy)
1. Sole
1.1. Budowa soli
1.2. Nazewnictwo
1.3. Metody otrzymywania soli
1.4. Wodorosole
1.5. Hydroksosole
2. Rozpuszczalność
2.1. Rozpuszczalniki
2.2. Rozpuszczalność, rozpuszczalność molowa,
2.3. Roztwory nienasycone, nasycone, przesycone
2.4. Zależność rozpuszczalności od temperatury
2.5. Zadania z rozpuszczalności
2.6. Rozpuszczalność hydratów – zadania
3. Mieszaniny homogeniczne i eterogeniczne
3.1. Roztwory rzeczywiste i koloidalne
3.2. Układy dyspersyjne, emulsje i zawiesiny
3.3. Efekt Tyndalla
3.4. Metody rozdzielania składników mieszanin heterogenicznych (sedymentacja, dekantacja, sączenie, odparowanie)
3.5. Metody rozdzielania składników mieszanin homogenicznych (krystalizacja, destylacja)
1. Szereg elektrochemiczny metali
2. Utleniacze/reduktory
3. Półogniwo i ogniwo – podstawy (ułatwiające zrozumienie i procesów redoks)
4. Porównanie aktywności metali – projektowanie doświadczeń
5. Zadania z płytkami
6. Porównanie aktywności niemetali – projektowanie doświadczeń
7. Zachowanie różnych metali wobec wody
8. Wypieranie wodoru z kwasów
9. Kwasy utleniające
10. Zachowanie różnych metali wobec kwasów nieutleniających utleniających – wymagania podstawy programowej
11. Pasywacja
1. Korozja
1.1. Zjawisko korozji i jej objawy
1.2. Korozja chemiczna i elektrochemiczna
1.3. Czynniki wpływające na szybkość korozji
1.4. Ochrona przed korozją
2. Pojęcie elektrolitu
3. Dysocjacja jonowa
4. Moc elektrolitów – zależność mocy od budowy cząsteczki (sole, kwasy, zasady)
5. Ilościowa miara mocy elektrolitów - stopień dysocjacji
6. Zależność stopnia dysocjacji od temperatury i stężenia
1. Ilościowa miara mocy elektrolitów – stała dysocjacji
2. Zależność stałej dysocjacji od temperatury i stężenia
3. Prawo rozcieńczeń Ostwalda – wyprowadzenie, znaczenie, zastosowanie w zadaniach
4. Autodysocjacja wody
5. Iloczyn jonowy wody
6. pH, zadania
1. Wskaźniki kwasowo-zasadowe
2. Reakcje zobojętnienia
3. Miareczkowanie
4. Zasada, cel miareczkowania
5. Miareczkowanie alkacymetryczne
6. Krzywa miareczkowania, punkt równoważnikowy, skok miareczkowania
7. Dobór wskaźników zależności od przebiegu krzywej miareczkowania
8. Roztwory buforowe
1. Reakcje jonowe, zapis cząsteczkowy, pełny jonowy, jonowy skrócony
2. Zobojętnienie
3. Strącanie osadów
4. Wydzielanie gazów
5. Tworzenie słabego elektrolitu
6. Wypieranie wodoru z kwasu
7. Wypieranie metalu z roztworu soli
8. Dysocjacja i hydroliza
Zadania powtórkowe z reakcji jonowych
1. Stopień utlenienia
2. Utleniacze i reduktory, reakcje utleniania i redukcji
3. Bilansowanie prostych reakcji redoks
4. Półogniwa redoks – reakcje połówkowe
5. Przewidywanie kierunku reakcji redoks
6. Przemiany manganu
7. Przemiany chromu
8. Organiczne reakcje redoks
9. Zadania
1. Węgiel - odmiany alotropowe
2. Wykrywanie i oznaczanie związków organicznych
3. Węgiel kamienny
4. Ropa naftowa
5. Węglowodory – budowa, podział
6. Alkany
6.1. Budowa cząsteczki metanu
6.2. Szereg homologiczny alkanów
6.3. Przestrzenna budowa, konformacje alkanów
6.4. Właściwości fizyczne
6.5. Izomeria strukturalna
6.6. Rzędowość atomu węgla
6.7. Rodnik alkilowy
6.8. Nazewnictwo alkanów
7. Alkeny
7.1. Budowa cząsteczki alkenów
7.2. Izomeria (strukturalna, położenia wiązania wielokrotnego, geometryczna)
7.3. Szereg homologiczny alkenów
7.4. Nazewnictwo
7.5. Właściwości fizyczne
8. Alkiny
8.1. Budowa cząsteczki alkinów
8.2. Szereg homologiczny alkinów
8.3. Nazewnictwo
8.4. Właściwości fizyczne
9. Węglowodory cykliczne
9.1. Budowa
9.2. Nazewnictwo, przedstawiciele
9.3. Konformacje, izomeria geometryczna
1. Właściwości chemiczne alkanów
1.1. Spalanie
1.2. Substytucja wolnorodnikowa – mechanizm
1.3. Otrzymywanie alkanów (w reakcji Würtza, katalityczne uwodornienie alkenów lub alkinów)
1.4. Otrzymywanie metanu
2. Właściwości chemiczne alkenów
2.1. Mechanizm addycji elektrofilowej
2.2. Reguła Markownikowa
2.3. Reakcja polimeryzacji
2.4. Reakcja alkenów z KMnO4 (w zależności od pH i temperatury) i z wodą bromową
2.5. Otrzymywanie alkenów
3. Właściwości chemiczne alkinów
3.1. Reakcja addycji
3.2. Addycja wody (reakcja Kuczerowa)
3.3. Reakcja alkinów z KMnO4 i z wodą bromową
3.4. Trimeryzacja acetylenu
3.5. Otrzymywanie alkinów
3.6. Otrzymywanie acetylenu z karbidu
1. Areny
1.1. Budowa cząsteczki benzenu
1.2. Aromatyczność, warunki aromatyczności
1.3. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
1.4. Nazewnictwo
1.5. Otrzymywanie benzenu
1.6. Uwodornienie benzenu
1.7. Substytucja elektrofilowa – mechanizm (chlorowcowanie, nitrowanie, alkilowanie)
1.8. Homologi benzenu
1.9. Wpływ kierujący podstawników
2. Chlorowcopochodne
2.1. Właściwości fizyczne
2.2. Właściwości chemiczne
3. Alkohole
3.1. Budowa cząsteczki
3.2. Szereg homologiczny
3.3. Podział alkoholi (rzędowość,nasycone/nienasycone jedno/wielowodorotlenowe)
3.4. Nazewnictwo
3.5. Izomeria
3.6. Właściwości fizyczne(temperatura wrzenia i rozpuszczalność, zjawisko kontrakcji)
3.7. Otrzymywanie alkoholi (addycja elektrofilowa wody do alkenów, substutucja nukleofilowa chlorowcopochodnych, redukcja aldehydów, ketonów, kwasów karboksylowych, estrów, hydroliza estrów)
3.8. Przemysłowe metody otrzymywania alkoholi
3.9. Właściwości chemiczne (odczyn, właściwości kwasowo-zasadowe)
3.10. Alkoholany - otrzymywanie i właściwości
3.11. Reakcja z kwasami fluorowcowymi
3.12. Dehydratacja alkoholi
3.13. Utlenianie alkoholi
3.14. Wykrywanie obecności etanolu
3.15. Estryfikacja, tworzenie eterów, tworzenie amin pierwszorzędowych
4. Alkohole wielowodorotlenowe
4.1. Przedstawiciele
4.2. Właściwości chemiczne i wykrywanie
4.3. Otrzymywanie
1. Fenole
1.1. Budowa cząsteczki
1.2. Nazewnictwo
1.3. Fenole jako kwasy (reakcje, moc kwasowa fenoli)
1.4. Reakcje fenolu w pierścieniu aromatycznym (substytucja elektrofilowa)
1.5. Wykrywanie fenolu
1.6. Zastosowanie fenolu
1.7. Otrzymywanie fenolu
2. Aldehydy i ketony
2.1. Związki karbonylowe – budowa
2.2. Nazewnictwo aldehydów i ketonów
2.3. Właściwości fizyczne i zastosowanie
2.4. Otrzymywanie
2.5. Próba Tollensa
2.6. Próba Trommera
2.7. Uwodornienie
2.8. Polimeryzacja
2.9. Kondensacja aldolowa
2.10. Reakcja Cannizzaro
2.11. Próba jodoformowa
1. Kwasy
1.1. Grupa karboksylowa
1.2. Nazewnictwo kwasów organicznych
1.3. Kwas metanowy (właściwości redukujące)
1.4. Kwasy karboksylowe nasycone i nienasycone
1.5. Szereg homologiczny
1.6. Kwasy dikarboksylowe
1.7. Aromatyczne kwasy karboksylowe
1.8. Właściwości fizyczne
1.9. Otrzymywanie kwasów karboksylowych
1.10. Moc kwasów karboksylowych
1.11. Reakcja estryfikacji
1.12. Bezwodniki kwasowe
1.13. Dekarboksylacja
2. Estry
2.1. Właściwości fizyczne estrów
2.2. Nazewnictwo
2.3. Otrzymywanie (reakcja estryfikacji – mechanizm; i inne metody)
2.4. Hydroliza kwasowa i zasadowa estrów
2.5. Transestryfikacja
2.6. Estry nieorganiczne
1. Tłuszcze
1.1. Tłuszcze właściwe, budowa cząsteczki
1.2. Hydroliza tłuszczów
1.3. Utwardzanie tłuszczów
2. Aminy
2.1. Aminy jako pochodne amoniaku
2.2. Rzędowość amin
2.3. Właściwości fizyczne amin
2.4. Nazewnictwo
2.5. Otrzymywanie amin (redukcja związków nitrowych, reakcja chlorowcopochodnych z amoniakiem lub aminami)
2.6. Zasadowość amin
3. Amidy
3.1. Grupa amidowa
3.2. Rzędowość amidów
3.3. Właściwości chemiczne amidów (hydroliza kwasowa i zasadowa)
3.4. Otrzymywanie amidów
3.5. Mocznik – budowa, otrzymywanie, hydroliza kwasowa i zasadowa, reakcja biuretowa
1. Hydroksykwasy
1.1. Budowa
1.2. Nazewnictwo
1.3. Otrzymywanie
1.4. Tworzenie laktonów
2. Aminokwasy
2.1. Budowa i nazewnictwo aminokwasów
2.2. Dysocjacja - właściwości kwasowo-zasadowe, równowaga w roztworach wodnych
2.3. Punkt izoelektryczny
2.4. Aminokwasy białkowe
2.5. Wiązania peptydowe
2.6. Tworzenie peptydów
3. Białka
3.1. Budowa
3.2. Struktura
3.3. Właściwości
3.4. Reakcja biuretowa
3.5. Reakcja ksantoproteinowa
1. Izomeria optyczna
1.1. Rodzaje izomerii
1.2. Chiralność
1.3. Asymetryczny atom węgla
1.4. Enancjomery
1.5. Diastereoizomery
1.6. Czynność optyczna
1.7. Wzory stereochemiczne
1.8. Wzory rzutowe Fischera
1.9. Szeregi konfiguracyjne (konfiguracja względna D, L)
1.10. Forma mezo
2. Węglowodany
2.1. Budowa
2.2. Aldozy i ketozy
2.3. Monosacharydy – izomeria
2.4. Cukry jako pochodne aldehydu glicerynowego (szeregi)
2.5. Właściwości fizyczne
1. Monosacharydy
1.1. Właściwości chemiczne
1.2. Odróżnianie aldoz od ketoz
1.3. Tautomeria w roztworach wodnych
1.4. Produkty redukcji i utleniania monosacharydów
1.5. Cyklizacja
1.6. Wzory taflowe
1.7. Forma łańcuchowa i pierścieniowa – równowaga w roztworach wodnych
1.8. Mutarotacja
1.9. Glikozydy
2. Disacharydy
2.1. Wiązanie O-glikozydowe
2.2. Hydroliza disacharydów
2.3. Właściwości redukujące disacharydów/ich brak
3. Polisachardy
3.1. Budowa
3.2. Właściwości
Powtórka
Powtórka
Powtórka